madein-web.jpg

platforma za produkciju suvremena obrta / dizajna

MADE IN: NARATIVI O OBRTU I DIZAJNU

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 17. 2. - 18. 3. 2020.

 

Već je i osnovni podatak o autorstvu izložbe kompleksne prirode, nju, naime, potpisuje 'Platforma za produkciju suvremena obrta / dizajna', koju čine 'Oaza' i Muzej za umjetnost i obrt iz Hrvatske, 'Muzej za arhitekturo in oblikavanje' iz Slovenije, 'Werkraum Bregenzerwald' iz Austrije, te 'Nova iskra' i 'Mikser' iz Srbije.

Njena je struktura također složena: predstavlja "Arhiv obrta", koji sadrži pregled četrdeset regionalnih obrtnika kroz fotodokumentaciju i tekstualne zapise i "Narative o obrtu i dizajnu", koji predstavljaju osam autorskih poglavlja nastalih kao rezultat dvogodišnje suradnje obrtnika i dizajnera.

Tome bi se mogla dodati i konceptualna dionica koja koristi format izložbe kao materijalizirani still frame, odnosno zamrznutu sliku trajnijeg procesa. Iz tog su procesa izvađeni elementi koji ga iz raznih perspektiva portretiraju. Pa kao što u ovoj prilici Arhiv i Narativi označavaju pojedine etape, tako je i izložba tek etapa: 'Kustoski koncept izgrađen je na ideji kontinuiranog proširenja MADE IN platforme kroz buduća gostovanja izložbe, na način da budući domaćini doprinose postojećem Arhivu obrtnika mapiranjem lokalno specifičnih obrta, te da već postojećim narativima dodaju svoje, lokalno značajne teme kroz nove suradnje obrtnika i dizajnera'. 

više..
margareta-web.jpg

Margareta Lekić

GUMENI BETON

Galerija Karas, 11. - 23. 2. 2020.

 

Izložba je umjetnički dio doktorskog rada "Redefinicija skulpture upotrebom suvremenih materijala" na poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Naziv doktorata autorski je interpretiran nazivom izložbe čija tema, dakle, nije skulptura nego sirovina. Ali naziv izložbe se ne odnosi na kemijski sastav teme, nego se nadovezuje na uobičajenu izreku: za fleksibilnu se osobu kaže da je od gume. Štoviše, savitljivost je općenito dobro došla, narod kaže da će savitljivo drvo preživjeti nalet vjetra. Kao karakterna osobina također, uvijek je bolje biti fleksibilan nego krut. Kako pojedinac, tako i društvo u cjelini. Ipak, međutim, ne baš gumeno, takve bi zakone pojedinci smjesta zloupotrijebili. Tako niti Margaretin beton nije gumen, nego savitljiv.

više..
giba-web.jpg

Mihael Giba

ARHEOLOGIJA RADA

Galerija VN, Zagreb, 11. - 29. 2. 2020.

 

Tražeći naziv za izvedbeni format izložbe, rekao bih da je to 'interaktivna ekranska instalacija'. Veći dio glavna galerijska zida prekriva dvadesetak ekrana raznih veličina, poput svojevrsna živa mozaika. Ili salona za prodaju televizora. Koji su u međuvremenu, zahvaljujući tehnologiji, izgubili treću dimenziju i izgledaju kao slike na zidu. Centralno su postavljena tri najveća ekrana koji emitiraju jedan sadržaj. Prizor izgleda poput svemira duša u specijalnom aparatu ravnatelja Insituta za mutante, bijele okomite i horizontalne linije polako putuju svojim virutualnim bezdimenzijskim prostorom, a ponekad se neka zacrveni. Gledajući u cjelini, ekranski mozaik s takvom centralom podsjeća na zapovjednu prostoriju u Langleyu. CIA sve snima, iz svih uglova, a kad  šefica označi žrtvu, tada se okolni ekrani ispune svim fajlovima i kadrovima tog nesretnika.

U našem slučaju šefica je publika, odmaknut od zida, poput upravljačke konzole u Enterpriseu, u bijeli postament futurističkih linija postavljen je tablet na kojem publika odabire sadržaj. I na svim se ekranima, osim ova tri s virtualnim svemirom, otvara dotični folder.  

više..